Palvelut

Akupunktio

Akupunktio

Akupunktio on tuhansia vuosia vanha kiinalainen hoitomuoto. Perinteisen kiinalaisen lääketieteen taustalla on mielenkiintoinen filosofia ja se perustuu äärimmäisen tarkkaan ja yksityiskohtaiseen kehon tutkiskeluun.

Elimistön tasapaino on fyysisten toimintojen, tunteiden ja ulkoisten tekijöiden (taudinaiheuttajat) tasapaino. Jos tasapainotilassa tapahtuu häiriö, voi sairaus saada alkunsa.

Akupunktiolla on paljon erilaisia vaikutusmekanismeja, joista monet on pystytty tieteellisesti todistamaan. Se saa aikaan paikallisesti hyödyllisiä vaikutuksia, kuten verenkierron paraneminen ja immuunipuolustuksen lisääntyminen. Se vaikuttaa keskushermostotasolla mm. lisäämällä hyviä välittäjäaineita. Lisäksi neulan aiheuttama stimulaatio voi hermotasolla saada aikaan kroonisen kivun väistymisen. Tiettyä ihokohtaa stimuloimalla voidaan vaikuttaa paitsi ihoon ja sen alla oleviin lihaksiin, myös tällä hemotusalueella oleviin sisäelimiin ja elinjärjestelmiin.

Akupunktiota voidaan käyttää moniin eri vaivoihin. Tyypillisesti potilaat ovat erilaisia kipupotilaita, mutta myös monet sisätauti- tai ihopotilaat voivat saada merkittävää helpotusta akupunktiosta. Vanhoilla eläimillä, joilla voi olla useita ongelmia, akupunktio tuo helpotusta kipuun ja parantaa elämänlaatua.

Esimerkkejä sairauksista, joiden hoitoon akupunktiota voi suositella:

  • tuki- ja liikuntaelinvaivat (akuutit tai krooniset)
  • käytösongelmat (esim. eroahdistus)
  • hormonaaliset ongelmat (kiimattomuus, valeraskaus)
  • virtsankarkailu
  • toistuvat virtsavaivat
  • anaalirauhasvaivat
  • astma, akuutit tai krooniset hengitystievaivat
  • ruuansulatuskanavan vaivat (krooninen ripuli, mahalaukun ärtyminen)
  • suutulehdukset (esim. kissojen krooninen ientulehdus)

Akupunktiota suositellaan useimpiin vaivoihin aluksi kolmen kerran hoitosarjana. Ensimmäisen hoitokerran hyöty jatkuu usein muutaman päivän, mutta toistuvien hoitojen jälkeen hyödyllinen vaikutus pitenee. Kun päästään ylläpitovaiheeseen, voi esimerkiksi nivelrikosta kärsivä potilas pärjätä puolen vuoden välein tehtävällä hoidolla.

Kroonisten vaivojen hoidossa on usein hyvä asennoitua siihen, että hoitoja joudutaan jatkaamaan pysyvästi muutaman kuukauden välein.

Tavallisesti akupunktio tehdään ohuilla neuloilla, joiden asettaminen paikoilleen ei satu. Jotkut alueet kehossa, kuten raajat voivat kuitenkin olla herkempiä ja tällöin jos eläin ei siedä neuloja, voidaan pisteitä käsitella laserilla.

Mikäli eläin ei siedä neuloja ollenkaan, voi akupunktiopisteet käsitellä pelkästään laserilla tai akupainalluksella. Tämä arvioidaan aina tilanteen ja eläimen hyväksynnän mukaan.