Home » Palvelut » Rokotukset

Rokotukset

rokotuksetRokotuksiin tulevan lemmikin tulisi olla terve ja sillä ei saisi olla matoja, jotta rokotukselle saadaan haluttu vaste. Suosittelemme rokotuksiin tulevan lemmikin madotusta n.1 -2 viikkoa ennen rokotusta.

Rokotusten yhteydessä lemmikille tehdään aina ennen rokottamista terveydentilan tarkistus eli ns. kliininen tutkimus. Yleensä tutkitaan silmät, korvat ja hampaat, tarkistetaan imusolmukkeet ja kunnellaan sydäntä ja keuhkoja.

 

Koiran rokotukset

Koirat rokotetaan penikkatautia, parvoripulia, tarttuvaa maksatulehdusta ja raivotautia vastaan. Haluttaessa koira voidaan rokottaa myös ns. kennelyskää eli parainfluenssaa vastaan. Penikkatautia. parvoripulia ja maksatulehdusta vastaan käytetään yhdistelmärokotetta, jossa voi olla mukana myös kennelyskärokote. Raivotautirokotus voidaan antaa joko samanaikaisesti 3- tai 4 – rokotteen kanssa tai eri aikaan. Kun rokotteet annetaan eri aikaan varmistetaan kunnollisen rokotusvasteen saaminen ja näin voidaan myös hieman alentaa riskiä allergiseen tai anafylaktiseen reaktioon.

Pennut suositellaan rokotettavan ensimmäisen kerran 12 viikon iässä. Tehosterokote ennetaan 16 viikon iässä. Raivotautirokote voidaan antaa n. 10-14 vrk:tta yhdistelmärokotteen annon jälkeen. Seuraavan kerran koira rokotetaan vuoden ikäisenä ja sen jälkeen 3 vuoden välein. Kennelyskärokote uusitaan vuosittain, jos se halutaan pitää voimassa.

 

Kissan rokotukset

Kissat rokotetaan kissaruttoa ja kissanuhaa ( herpes ja caliciviruksia) vastaan. Ulkomailla käyvät kissat rokotetaan myös raivotautia vastaan. Haluttaessa kissa voidaan rokottaa myös klamydiaa vastaan.

Kissanpentujen rokotukset aloitetaan yleensä 10-12 viikon ikäisinä. Tehosterokotus annetaan 3 – 4 viikon kuluttua. Kissaruttorokote on rokotteesta riippuen voimassa 2 – 3 vuotta.

Rokotteiden käyttöön liittyy aina haittavaikutusten mahdollisuus, mutta onneksi vain hyvin pieni osa rokotuksista aiheuttaa reaktioita. Joskus rokotuksen jälkeen saattaa ilmetä lievää lämmön nousua tai pahoinvointia. Jotkut rokotteet voivat aiheuttaa pistokohtaan paikallista kirvelyä tai ärsytysreaktion.

Vakavempia rokotuksiin liittyviä haittavaikutuksia ovat allergiset reaktiot ja anafylaksia. Anafylaktiseen reaktioon täytyy saada nopeasti hoitoa. Kissalla anafylaksia nähdään voimakkaana pään alueen kutinana, hengitysvaikeuksina, oksentamisena ja kuolaamisena. Koiralla on tyypillistä kiihtymys, vatsakipu, oksentaminen ja hengitysvaikeudet. Kummallakin eläinlajilla tila voi lopulta johtaa tajunnan menetykseen. Anafylaktinen reaktio tulee melko nopeasti parista minuutista kolmeen tuntiin rokottamisen jälkeen.